Befektetési alapok

Rugalmas lehetőség, nem csak nagybefektetőknek

A különböző befektetési alapok rövid idő alatt váltak világszerte az egyik legkeresettebb és leggyorsabban fejlődő befektetési formává. Bár a tendencia továbbra is intenzíven folytatódik, sokan még mindig nem ismerik, használják ki ezt a korszerű befektetési formát.

A befektetési alapok lényegében értékpapírok, melybe a különböző befektetők elhelyezhetik pénzüket. Az alapba ún. befektetési egységenként lehet befektetni, ezen egységek értéke pedig folyamatosan nő az alap árfolyam-emelkedésének mentén. Az elhelyezett pénzből az adott alap megbízott kezelője hazai és nemzetközi értékpapírokat vásárol. A papírok egy része lekötésre kerül egy megadott időtartamra, ezzel kamatot generálva, míg a papírok másik része jobb áron értékesítésre kerül, így növelve a profitot és az alap értékét. A befektető továbbá jó kézben tudhatja pénzét, mivel az alap kezelője is több bevételhez jut az alap árfolyamának növekedése által.

Jó, jó, de miért jó?

A befektetési alapoknak számos előnyük van. Ahhoz, hogy befektetéssel magas hozamot érjünk el, alapvetően nagy tőkére, szakértelemre és sok időre, továbbá bizonyos mértékű likviditás feladására (nagy értékű befektetésekre sokszor nehéz azonnali vevőt találni) van szükség. A befektetési alapok megoldást kínálnak mindezen problémákra, mivel összegyűjtik több magánbefektető pénzét, akik maguktól nem tudnák ilyen „nagy fába vágni a fejszéjüket”. Emellett sok pénzügyi alapba fektetnek, így kisebbítve az árfolyamvesztés kockázatát és legtöbbször (“nyílt végű” alapok) garantálják a befektetési egységek aktuális árfolyamán való visszavásárlását.

És miért jó ez nekem?

1. Ingatlan vásárlás

Ha tudjuk hogy nem a jelenlegi helyen szeretnénk leélni életünket, vagy csak egy nyaralót szeretnénk a későbbiekben vásárolni, akkor egy időben elindított, megfelelő tőkefelépítéssel rengeteg pénzt takaríthatunk meg.

2. Gyermekeink jövője

A gyermekek oktatása ma már nem ingyenes, sőt egyre többen szeretnék, ha gyermekük külföldön tanulhatna, amit jelenleg csak a tehetősebbek engedhetnek meg maguknak. Ezt a célt sokkal könnyebb elérni mint gondolnánk, hiszen ebben az esetben az időpontok jól kiszámíthatóak. Továbbá ha részben vagy egészben a felépített tőke hozadékából fizetjük gyermekünk oktatását, a tanulás befejeztével a megmaradt tőkével tovább gazdálkodhatunk, akár a saját otthon megteremtésében is segíthetünk neki.

3. Nyugdíj:

A nyugdíjas éveket mindenki szeretné gondtalanságban, tervei, álmai megvalósításával tölteni, erre pedig a hivatalos nyugdíj sajnos kevés esélyt nyújt. Az is előfordulhat, hogy nem akar, vagy nem tud valaki a korhatárig dolgozni. Erre is érdemes előre gondolni, és megfelelő tőkefelépítéssel megnövelni a nyugdíjas évek anyagi biztonságát.

Unit Linked módozatok

Azoknak, akik nem akarják a szerencsére bízni jövőjüket

Ezek befektetési egységhez kapcsolt biztosítások, a hosszú távú, folyamatos tőkeképzés igénye esetén jelentik a legjobb választást. A befizetett díjakat a biztosító az ügyfél által meghatározott befektetésekbe (alapokba) helyezi. A biztosítási szolgáltatás értéke, illetve az ügyfél befizetéseiért vásárolható befektetési egységek száma ezen befektetések árfolyamától függ. Ez a forma kis összegek befektetésével való tőkefelépítésre a legalkalmasabb, ezért ajánlottak elsősorban nyugdíjkiegészítésre, családi tartalékképzésre, otthonfinanszírozásra vagy gyermek-előgondoskodásra.

Részvények

Türelem + Körültekintés = Profit

A részvények természetüknél fogva csak akkor lehetnek veszteségesek, ha nincs időnk kivárni a számunkra kedvező árfolyamalakulást, vagy ha olyan cég által kibocsátott részvényeket vásároltunk, amelynek nincs jövője a piacon. Ezen kockázatok elkerülésére érdekében nem ajánlott szoros időbeni kötelezettségeket vállalni, javasolt elkerülni a megítélhetetlen hátterű cégek által kibocsátott részvények vásárlását – melyek megítélhetetlenségük ellensúlyozására rendszerint rendkívül magas hozamlehetőségekkel csábítanak – és többféle, különböző jellegű részvénybe fektetni, így az egyik lehetséges veszteségét kiegyensúlyozhatja egy másik előnyös hozama, megkímélve így a befektetőt a veszteségtől.

Hogyan válasszunk a befektetési formák közül?

Az igényeinknek megfelelő befektetési forma kiválasztása nagy körültekintést, szakértelmet igénylő feladat. Az ideális döntés meghozatalához ismernünk kell a különböző lehetőségek pontos előnyeit és hátrányait, hogy minél kevesebb kompromisszumot kelljen kötnünk. Át kell gondolnunk, hajlandóak vagyunk-e kockázatot vállalni befektetésünk során, és ha igen, mennyit. El kell döntenünk, megtakarításainkból mekkora összeget szeretnénk befektetésre fordítani, és mennyire hosszútávra szeretnénk tervezni.

Sajnos senki nem születik tapasztalt befektetőnek. Ha szakértő segítség nélkül próbálunk tapasztalatokra szert tenni, könnyen előfordulhat, hogy kemény munkával megkeresett pénzünket szinte teljesen feleslegesen kötjük le éveken át, illetve akár el is veszthetjük egy részét – legrosszabb esetben akár az egészet is. Nem véletlen, hogy a sikeres befektetők döntései mögött általában rutinos szakértők csapata áll. Egy jól átgondolt, szakszerűen felépített befektetési terv kulcsfontosságú céljaink megvalósításához, esetleg régi álmaink valóraváltásához.

Kezdjen egy bölcs és megfontolt lépéssel!

Ha szeretné, hogy az Ön döntését is pénzügyi szakértők segítsék, a legjobb helyen jár.

Kezdje egy bölcs és megfontolt lépéssel a céljaihoz vezető utat – kérje tanácsadónk segítségét, 24 órán belül kapcsolatba lépünk Önnel, és segítünk megtervezni minden további lépését!

 

Kérje ingyenes árajánlatunkat!
Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!