Befektetőt szerezni! De mégis hogy zajlik?

2014. ápr. 21.
Befektetőt szerezni! De mégis hogy zajlik?
Minden induló vállalkozás esetében, de még a nagyobbaknál is elérkezik az a pillanat amikor többen, nagyobban gondolkodnak, és szeretnének fejlődni, fejleszteni. Ezekhez a tervekhez azonban tőkére van szükség, amelyet az új befektetők tudnak biztosítani. Ez egy rendkívül fontos folyamat, amelyet gondos előkészítés előz meg, nézzük, hogyan történik.

Üzleti terv, one page

Miután megszületett az elhatározás, neki kell állni a tényleges megvalósításhoz. Ehhez szükséges az üzleti terv, illetve az úgyn. one page, amely nem más, mint a cég befektetési összefoglalója, azaz olyan dokumentum, amely megmutatja, hogy miért érdemes az adott vállalkozásba tőkét invesztálni. Ezeket minden szempontból érdemes átnézni, hogy tényleg korrekt, időszerű legyen, és ne tartalmazzon irreális gondolatokat, terveket.

Befektetőkeresés

Miután kész vannak a tervek, neki lehet állni a célzott keresésnek. Tehát, hogy kik-mely vállalkozások azok, akik szóba jöhetnek, mint befektetők, kinek van erre tőkéje, stb… Írásbeli anyagok, ismertetők cserélése, esetlegesen céglátogatások időszaka ez.

Term sheet

A befektetők a korábbi dokumentumok, látogatások, megbeszélések alatt szintén kialakítanak egy lehetőséget, amely számukra megfelelő. Ezt írásba foglalva küldik el, és tartalmazza a befektetni kívánt összeget, a tulajdoni hányadot, és minden egyéb elképzelést.

Indikatív feltételek megtárgyalása, és elfogadása

A term sheet pontjait a startupon – vagyis a befektetőre váró vállalkozáson -, belül megvitatják, esetlegesen kiegészítik javaslatokkal, módosításokkal. Amennyiben az előzetes feltételekkel ki tudnak egyezni, indulhat a következő lépés.

Átvizsgálás

A tényleges aláírások előtt megtörténik a cég jogi, és egyéb átvizsgálása (tulajdoni hányad, piaci helyzet). Amennyiben ez megfelelő, akkor a korábban megbeszélt indikatív feltételeket rögzítik, a szükséges módosításokkal együtt.

Befektetési ajánlat megtétele, formális elfogadása

Miután minden részletben megegyezett a startup és a befektető, megtörténi a befektetési ajánlat megtétele, amely már hivatalos, jogi erejű. Ezt pedig a startup vállalkozásnak szintén el kell hivatalosan is fogadnia így válik egésszé a folyamat.

A befektetés

Miután a jogi és a hivatalos procedrák lezajlanak, megtörténik a befektetés, és a startup tőkéje megemelkedik. Ezzel egyidőben pedig a megállapodás szerint a befektető megjelenhet részvényesként, tulajdonosként – a befektetés mértékéig.

Amint azt Ön is láthatja, a vállalkozások számára is hossz folyamat, míg találnak egy megfelelő befektetőt. Ehhez elsősorban egy nagyon jó üzleti tervre van szükség, amely hűen ábrázolja a céget, és elérhetővé, vonzóvá teszi vállalatát. E mellett egy olyan ötletre, amely a lehetőségekhez képest minimális kockázatot jelent a befektetők részére, és megvalósítható.

Bővítse cégét! Cselekedjen, ne habozzon! Kattintson most a Kapcsolatfelvétel gombra, és töltse ki a megjelenő űrlapot!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!