A devizahitelesek szerződései így változtak idén

2015. jan. 06.
A devizahitelesek szerződései így változtak idén

Elöljáróban annyit, hogy egy NGM rendelet alapján változott a hitelfelvételkori tájékoztatási kötelezettség részletes leírása, illetve változtak még az árfolyamrögzítés utáni futamidő-hosszabbítás szabályai is.

Árfolyamgát és a futamidő

Kezdjük az elején, fontos leszögeznünk, hogy a forintosítási törvény alapján az árfolyamgátasok törlesztőrészlete a jelenlegi szinten marad, viszont a gyűjtőszámlára újabb összeg nem kerül így a tartozást a rögzítés lejárta után kell törleszteni. Fontos adalék, hogy a törvénymódosítás hatályba lépésével a törlesztőrészlet maximum 15 százalékkal növekedhet. A legnagyobb változást mindenki számára az jelenti, hogy jelen törvény szerint a legfiatalabb adóstárs életkora nem haladhatja meg a 75 évet, magyarul a futamidő maximum az ügyfél 75 éves koráig növelhető meg.

A futamidő is változik

A 15 százalékos szabály megfelelésnek előfeltétele, hogy egy átlagos forintosított hitel alapján egy évvel hosszabbítsuk meg a szerződést. Ennek eredményeképp a hátralevő futamidő az árfolyamgát lejárata után 9,5 évről 10,5 évre nő meg.
Fontos kihangsúlyozni, hogy hatalmas különbségek lehetnek hitelek között, mert minden kölcsön más.

Az árfolyamgátas szerződéseknél az elszámolás sorrendje a következő:

-Az elengedett kamattartozás felét levonják az elszámolásból
-A gyűjtőszámlán lévő tartozást csökkentik
-A hitel tőketartozását csökkentik

Így sok lakáshitel esetében a gyűjtőszámla-tartozás akár nullára is csökkenhet. Az árfolyamgátban résztvevők az idei évben jelentős változásokra számíthatnak. Az biztos, hogy a devizahitelesek az idei évben már egyszerűbben tudják majd törleszteni a hitelüket.

A cikk alatt lévő zöld gombra kattintva kitöltheti az űrlapot és segítünk Önnek, ha a hitel kérelmezés mellett döntött!

 

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!