Fel is út, le is út az árupiacon

2008. Már. 24.

Az amerikai hitelválság és a gyengélkedő dollár hatására az elmúlt hónapokban drasztikusan megugrott a nyersanyagok ára, ez a trend azonban a héten megfordulni látszott.

 Az év eleji fékevesztett szárnyalás után világszerte zuhanásba fordultak az árupiacok. A sort az arany nyitotta, amelynek határidős ára a hétfői unciánkénti 1033 dolláros csúcsot követően csütörtök délutánig mintegy 10 százalékot zuhant, elsősorban a Fed – a várakozásoknál kisebb mértékű – kamatvágása, a részben ennek következtében erősödő dollár, illetve a recessziós félelmek nyomán. Az olaj jegyzése március 5-e óta először esett 100 dollár alá, a szójabab pedig gyakorlatilag elbukta teljes idei árfolyam-növekedését. A kakaó kurzusának 11 százalékos New York-i zuhanása egy héten belüli távon a legnagyobb arányú volt 1986 óta, de hasonló a helyzet a rézzel, az ezüsttel, a búzával, a kukoricával és a cukorral is – írja a Bloomberg.

Az arany és az olaj ára tovább eshet április folyamán, mert a befektetők más piacokon elszenvedett veszteségeiket fedezendő valószínűleg eladnak majd, ez azonban nem több szimpla korrekciónál – állítja Michael Lewis, a Deutsche Bank árupiaci részlegének vezetője. Mint hozzátette, az olaj a hordónkénti 90 dolláros szintig mehet vissza a tavasz folyamán. Jeffrey Currie, a Goldman Sachs elemzője szerint a süllyedésre rásegít az árupiacok ciklikus gyengesége, a fundamentumok leggyengébb pontjukat áprilisban érhetik el. Az olaj szerinte is tavasszal érheti el 90 dollár körüli mélypontját az idén, majd egy második féléves fellendülés után az év végén 105 dollár körül tetőzhet.

Francisco Blanch, a Merrill Lynch elemzője leginkább attól tart, hogy az inflációs spirál megfékezése érdekében a feltörekvő piacok országai olyan intézkedéseket hoznak, amelyek a kereslet csökkentésével globális szinten is komoly gazdasági lassulást idézhetnek elő.

 

Józsa Bernát 2008. 03. 21. 0:11:49

Fel is út, le is út az árupiacon

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!