Fontos döntések – Pénzügyek tudatosan

2017. feb. 12.

Szinte minden pénz körül mozog: ha van, akkor azért, amiket megvehetünk rajta, ha pedig nincs, akkor pedig azért. Egy apró lépés lehet pénzügyeink rendezéséhez, ha időnként felülvizsgáljuk, hiszen némely tétel ugyan állandó, ám van pár, amelyek figyelembe vételével megtakarítást érnénk el.

Ehhez szükségesek azok a tulajdonságok is, melyeket többfelé olvashattunk, sőt oldalunkon mi is megosztottunk többet is.

Most pedig anyagi szempontból nézzük, mit-hogyan tehetünk, és ehhez milyen érzelmek társulnak:

  1. Pihent agy – Kikapcsolódás

Akkor tud bárki fontos döntéseket hozni, ha nincs stresszhelyzetben, vagy nem kell éppen három tárgyalásra és két telefonhívásra koncentrálnia.

Ha eddig nem volt ilyened, akkor adj magadnak akár csak tíz percet, hogy kikapcsolj (ha lehet, többet), és meditálj, sétálj egyet, hallgass zenét, olyan tevékenységet végezz, ami valóban ellazít, és egyben felfrissít.

  1. Tudatosság – Őszinteség

Itt az ideje a színvallásnakFontos döntések – Pénzügyek tudatosan! Mire költesz, mi viszi el a pénzt a háztartásban leginkább?

Vegyél elő papírt, és tételesen sorold fel. A nagyobb tételek, mint pl.: törlesztő részlet/bérleti díj, rezsi, hamarabb menni fognak, és ehhez jöhetnek az élelmiszervásárlások, valamint az apróbbak, mint pl. van-e előfizetésed, hol iszod a kávéd, mennyiért, cigi, alkohol, könyv, újság, naponta hol eszel, hozod-e, veszel-e nasit? Hová jársz el szórakozni, vagy mi az, ami Neked szórakozás?

Itt ez azért is fontos, hogy szembesítsd magad, mi-hol “folyik ki” a kezedből. Ha nem így van, akkor Te szerencsés vagy, és tudatosan kezeled dolgaid, de az apró dolgokra nem mindig figyelünk.

  1. Tudatosság – Megtakarítás – Befektetés – Öngondoskodás

Van már megtakarításod? Gondolod, hogy tudnál erre is fordítani havonta? A fenti listán van olyan, amit esetleg kihagyhatnál, vagy újratervezhetnéd?

Bármelyik is érdekel, nyugdíj-előtakarékosság, megtakarítás, lakáskassza, befektetés, vagy öngondoskodás, pénz szükséges hozzá, tehát ezt is érdemes felvezetni a tételesen felsorolt listára.

  1. Újratervezés

Milyen céljaid vannak? Vannak bakancslistás álmok, megvalósítandó projektek? Melyiket mikor szeretnéd elérni, és hogyan?

A sokszor írt 1-5-10 éves terveket érdemes olykor elővenni, vagy éppen megírni, és azokat részcélokra bontani. Mekkora összegre van szükséged? Bevállalnál egy személyi kölcsönt, ami megold egy gondod, viszont létrehozhatsz egy csomó mindent, és így bőven megtérül, vagy nagy örömet szeretnél okozni egy közelgő családi eseményre például? Ezzel is szükséges tervezni.

Érdemes a megírt listánkat tehát átolvasni, és felülvizsgálni – akár a bevásárlással töltött időt elcserélni online kattintgatással, ha ez az idő számunkra lehetőséget ad olyanra, ami pénzt hoz a konyhára.

  1. Kérj segítséget! Szakértő segítséget!

Ott van a hitel törlesztője, vagy éppen többé is, lehet, hogy még bérelsz lakást, vagy éppen nyaralnál. Ha már felülvizsgáltad pontról-pontra a pénzügyi listádat, és átgondoltad, szeretnél-e megtakarítani (ma már szinte kötelező, már csak a saját magunk védelmében is).

Akkor jöhet a következő lépés: érdeklődni, és a terved megosztani szakértővel. Merthogy az ezerféle ajánlatból nehéz megmondani, kinek-mi felel meg. Illetve mire van lehetősége?

  1. Hozz felelősségteljes döntést!

Ezt ugyan nem szükséges túlmagyarázni, viszont az biztos, hogy a saját dolgaid teljes átvizsgálása mellett szétnéztél a neten (a Google mindenki jó barátja, tudjuk), szakértő véleményét is kérted, így akár az ő segítségével előrébb tudsz lépni. Így pedig egy lakásvásárlás, építés, lakáskassza, előtakarékosság, befektetés, de egy személyi hitel is éppen olyan fontos, és egyúttal tudatos döntéssé válik, mellyel nem kerül olyan csapdába, melybe sokan beleesnek.

Te mit tennél hozzá? Mi az, ami még fontos a fentieken felül? Milyen hitellel rendelkezel? Meg vagy elégedve a választással?

Írd meg bátran a Bankárnet oldalára, lájkold oldalunkat és keress minket bizalommal elérhetőségeinken! Szakértőink állnak rendelkezésedre!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!

Címkék: