A forintosítás mégsem lesz minden devizahitelesnek kötelező

2014. nov. 22.
A forintosítás mégsem lesz minden devizahitelesnek kötelező

Nem kellene kötelező módon forintosítani a devizahiteleket, abban az esetben ha a szerződés hat éven belül lejár. A jelenlegi állás szerint a forintosításról ebben az esetben az ügyfelek dönthetnek majd.

Egy bizottsági módosító javaslatnak köszönhetően, amelyet az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége csütörtöki ülésén már el is fogadott, lehetőség van arra, hogy a hat éven belül, azaz 2020 végéig lejáró devizahitelek esetében az ügyfelek opcionálisan dönthetnek a forintosítás mellett.

A forintosítási törvényjavaslat eredeti formájában ezt csak abban az esetben biztosította volna ha a futamidő egy éven belül lejár. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy egyre több devizahiteles dönthet majd arról, hogy szeretné-e, hogy a kölcsönét forintosítsák, vagy sem.

A forintosításról és a fair bankokról szóló részletes vitáját már a csütörtöki ülésén lefolytatta a testület, így a pénteki ülésen erre már nem tesznek újabb javaslatokat a Ház plenáris ülésén.

Egy újabb elfogadott módosító javaslat szerint az eredetinél kedvezőbb kamatokkal számolhatnak az ügyfelek az átváltás utáni időszakban, mivel a kamatfelár alsó határát 1 százalékban határozták meg. A felső határ pedig 6,5 százalékban lett meghatározva, a nem lakáscélú hiteleknél, míg a lakáscélú hitelek esetében ez 4,5 százalék lesz. Ez mindenképp kedvezőbb az eredeti javaslathoz képest, mivel az értékek az eddigiekhez képest csökkentek.

A fair bankokról szóló előterjesztés is módosításra került, a bizottságnak köszönhetően, ennek alapján alkalmazható lesz a fix kamatozás a három éven túl folyósított hitelek esetében is. Ez ugyancsak nagyon előnyös az ügyfelek számára, mivel nem kell a változó költségek miatt aggódniuk ezentúl. A szakértők meglátása szerint a módosításoknak köszönhetően végre helyreállhat a hitelezés.

A cikk alatt lévő zöld gombra kattintva kitöltheti az űrlapot és mi megleljük Önnek a legkedvezőbb kölcsön ajánlatot!

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!