A forintosított hitelek kamatja emelkedhet a későbbiek folyamán

2014. dec. 29.
A forintosított hitelek kamatja emelkedhet a későbbiek folyamán

A lakáshitelek forintosítása jelentős költségcsökkenést eredményez, de a szakértők szerint akár emelkedhetnek is a kamatok, ezért előfordulhat, hogy többet fizetünk majd a forintosított hitel miatt, mint amennyit gondolnánk.

Emelkedhetnek a forintosított hitelek esetében a törlesztőrészletek

A forintosított hitelek kamatszintje a három hónapos BUBOR – budapesti bankközi kamatláb szerint változhat. A hitelek törlesztőrészlete háromhavonta csökkenhet, vagy nőhet. Amennyiben a referenciakamat emelkedik, akkor a forintosított hitelek is drágábbak lesznek. Az MNB alapkamat jelenleg nagyon kedvező, de nem lehet tudni meddig marad ilyen alacsony, így az elkövetkezendőkben várhatóan növekedni fog.

A kamatok csak idővel lehetnek nagyobbak

Az, hogy konkrétan mekkora összeggel emelkedik majd a hitel törlesztőrészlete több tényezőtől függ. A tartozás összértéke és a futamidő hossza is számít, az alapkamat emelkedés az ami hatással van a törlesztőrészletek összegére. Előre nem lehet meghatározni, mekkora összeggel növekedhet majd a törlesztőrészlet. A devizahiteleseknek azonban nem kell idegeskedniük, mivel a forintosítás utáni 3-, 4-, vagy 5- évben (a kölcsön hátralévő futamidejétől függően) a bank nem emelhet kamatot. Ezért az első években a plusz kiadások nem fenyegetik az ügyfeleket, így a nehéz helyzetben lévő lakáshitelesek is fellélegezhetnek.

A forintosított hitelek esetében az ügyfelek költségei alapvetően kisebbek lesznek, így ha a BUBOR mértékéhez viszonyítva nő is majd a hitel kamatszintje, akkor is kisebbek lesznek a költségek, mint a forintosítást megelőző időszakban. A bankok az új törvények miatt nem terhelhetik az ügyfélre a hitelek plusz költségeit, így nem kell amiatt aggódni, hogy a törlesztőrészletek hirtelen megemelkednek majd.

A cikk alatt lévő zöld gombra kattintva kitöltheti az űrlapot és megtaláljuk Önnek a legelőnyösebb hitel lehetőséget!

 

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!