Nehezedő vállalati hitelkörnyezet

2008. Már. 21.

Miközben a bankok a lakossági üzletágban, de különösen a lakáshiteleknél határozottan könnyítettek a kölcsönhöz jutás feltételein.

A vállalatok nem védettek a kedvezőtlen nemzetközi klíma, a jelzáloghitel-piaci válság likviditást szűkítő hatásaitól – derül ki a jegybank szokásos negyedéves, a hitelezési vezetők körében végzett felmérésének összegzéséből.

2007 második félévében a megkérdezett bankok többsége visszafogta vállalati hitelezése növekedését – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A hitelezési feltételek tekintetében a bankok egy része 2007 második félévében az enyhe szigorítás irányába ment el. Az adóstól megkövetelt kötelezettségvállalás és a fedezeti követelmények szigorítása mellett az ár jellegű tényezőkben (díjak, felár, prémium) is több bank szigorított. Leginkább a forrásköltség és hitelkamat közötti spread és a kockázatos hitelek prémiumában léptek a cégek számára kedvezőtlen irányban a bankok. Míg korábban a szigor kizárólag a nagy- és középvállalati hitelezést érintette, 2007 második félévében ez már a kis- és mikrovállalati szegmensre is átterjedt.

Az idei első félévben a tendencia erősödni látszik, ugyanis az előző hat hónaphoz képest még több szereplő tervezi a hitelezési standardok feszítését. A legtöbben a hitelkamat és a forrásköltségek közötti spread tekintetében terveznek szigorítást, illetve a kockázati prémium, a díjtételek és a fedezeti követelmények erősítését jelezte még számos bank. Emellett az MNB érdeklődésére két bank is monitoring- és behajtási tevékenységének erősítését jelezte előre. A versenyt a bankok – nyilatkozataik szerint – az ár jellegű tényezők helyett inkább a gyors kiszolgálást és standardizálást lehetővé tevő rendszerek fejlesztésével próbálják felvenni.

Nehezedő vállalati hitelkörnyezet

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!
Kérje ingyenes árajánlatunkat!