THM, EHM, EBKM

Céljuk a különböző pénzintézetek által kínált szolgáltatások feltételeinek összehasonlíthatóvá tétele.

Jellemzőjük, hogy az aktuális kamatszint mellett tartalmazzák az adott pénzügyi szolgáltatáshoz kötődő, annak árát befolyásoló minden költség vagy bevétel elemet.

Mi a THM?

Teljes Hiteldíj Mutató 
A teljes hiteldíj az az összeg, amelyet a hitelfelvevőnek a tőkeösszeg visszafizetésén felül fizetnie kell, így a THM tartalmazza a hitellel kapcsolatban felmerülő összes kamat-, díj- és kezelési költséget. Értelemszerűen minél alacsonyabb a THM, annál kedvezőbb a fizetendő teljes hiteldíj.

A hiteldíjba nem tartoznak bele olyan esetleges költségek, mint például a hosszabbítási költség, a késedelmi kamat, biztosítási-, garancia-, átutalási díjak, egyéb nem teljesítésből eredő fizetési kötelezettségek. Ezen költségek a hiteldíjon felül terhelik a hitelfelvevőt.

Mi az EBKM?

Egységesített Betéti Kamatláb Mutató
A betét tényleges éves hozamát jelző mutató, amelyet minden bank köteles azonos elvek szerint kiszámítani. E mutató segítségével összevethetők az egyes bankok által kínált betétek tényleges éves hozamai.

Az egységesített éves betéti kamat vetítési alapja 365 nap, vagyis egy teljes év. Technikai okokból a pénzintézetek általában 360 napos évre vetítik a kamatot. Így egy adott év, azaz 365 nap elteltével az elhelyezett betét után fizetett kamatösszeg az 5 napra eső többlet kamat miatt magasabb kamatlábat eredményez. Ezt a többletet jeleníti meg az EBKM.

Mi az EHM?

Egységesített Értékpapír Hozam Mutató
A teljes futamidőre rögzített kamatlábbal rendelkező kötvények esetében kerül sor az ún. Egységesített Értékpapír Hozam Mutató (EHM) kiszámítására, amely a kötvények még hátralévő futamidejére eső kamatot fejezi ki két tizedesjegy pontossággal, a befektetők számára összehasonlítható formában.

Kérje ingyenes árajánlatunkat!
Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat, csak 3 lépés az egész!